Jak pomoci tlapkám
Články

Výroční zpráva 2013

Publikováno 12.12.2013 v Nezařazené

Chtěli bychom všechny milovníky zvířat informovat o činnosti našeho občanského sdružení Toulavé Tlapky v roce 2013 a zároveň tak i poděkovat všem, kteří jste nám po celý rok pomáhali a podíleli se tak na záchraně několika stovek týraných zvířat. Rok 2013 byl velmi úspěšný, i když plný práce. Nelitujeme však času, který jsme mohli věnovat týraným zvířatům a práce okolo sdružení. A nyní už přehled toho, co všechno jsme zvládli:

ZVÍŘÁTKA – PŘIJATÁ, UMÍŠTĚNÁ, ZACHRÁNĚNÁ

PEJSCI:

Přijatí, zachránění: 266

Umístění do rodin:  198

68 – někteří pejskové u nás ještě čekají, někteří bohužel zemřeli a jiní zůstali na trvalo v našem azylu, nebo byli předáni do jiných organizací (podrobněji v albech fb)

Přijatí pejsci:

266 je obrovské číslo, které jsme ani v nejmenším nečekali. Bohužel se jedná převážně o týraná a zubožená zvířata zachráněná z různých kauz týrání, kterých bylo 176, a dalších 90 pejsků jsme přijali po jednom, nebo menších skupinách od lidí, kde nemohli zůstat apod. Dále narozená štěňata přijatým březím fenám. Je smutné, kolik zvířat trpí a končí opuštěná, ale na druhou stranu jsme vděční každým dnem za to, že jsme jim mohli pomoci a díky kolektivní spolupráci se širokou veřejností zajistit zvířatům nádhernou budoucnost po celý život. Bez nás všech by tato zvířata zemřela, nebo byla i na dále týraná ve špatných podmínkách.

Seznam větších kauz:

1. NYMBURK: 10 psů

2. CERHOVICE: 9 psů

3. TŘTĚNICE 2013: 10 psů

4. BRODCE : 17 psů

5. KUNŠTÁT: 28 psů

6. MĚŇANY: 15 psů

7. BÍLOVEC: 16 psů

8. BOJMANY: 60 psů

9. VYŠKOV: 11 psů

Do počtu přijatých pejsků řadíme i narozená štěňátka vysoko březích fen z kauz, tyto štěnda nepočítáme do počtu dospělých psů z kauz. Bohužel některá po porodu zemřela, neboť jejich matky byly plné parazitů, nebyly nikdy odčervované, očkované, nebyly dobře nakrmené a rodila se vyhublá neduživá štěňátka i s různými genetickými vadami, např. rozštěp patra, bez nohy, předčasné porody atd. Smutná hnusná realita, bezmoc, která je jen příčinou nezodpovědnosti, týrání a odmítání kastrací fen. Jen z vybraných např. Z Nymburské kauzy naštěstí nerodila žádná fenka, z Cerhovic také ne, ani z letošních Třtěnic díky Bohu!, z Brodců z romského domu porodila Meruška všechna mrtvá štěňátka, Z Měňan porodila jedna fenečka naštěstí zdravá. Z Bílovce Bunkynka měla nádherná sluníčka, která všechna dospěla a našla domovy, Z Bojman rodilo bohužel více fen – 3, většina špatných, nebo je fenky porodily mrtvé a s řadou genetických vad, některá již našla domov, jiná ještě čekají.

Vybrané jednotlivé případy:

Týraná fenka ZR s pěti štěňaty, 4 vyhozená štěňátka v Praze, nezodpovědní majitelé a 7 psů (Eldží, Šmuky apod.), Fenečka Fifi na řetězu a 4 ště’nátka, 10 dospělých kříženců border colií a posléze 8 štěňátek, 3 pudličky po zemřelé majitelce, štěňátka od Mělníka, Nox, Dusík, Dara, Eny, Aky, Lusy, Margita, Manok, štěňátka Šepy, Bret…

Umístění pejsci:

198 – To je úžasné číslo, pejskové, kteří našli své nové rodiny. 198 pejsků je pořádná psí banda! Jen málo kdo si dokáže představit, co práce za tím je, aby se pejskové dostali domů. Co úsilí a peněz je na to potřeba!

Každou dospělou fenu a psa jsme nechali před adopcí vykastrovat. Každého psa včetně štěňat jsme nechali očkovat kompletní vakcínou a opatřit mikročipem, každého psa jsme museli několikrát odblešit a odčervit, někteří psi prodělali operace, léčby. Většina psů z kauz se bála lidí a neuměla chodit na vodítku, každého z nich jsme si museli vzít k sobě, naučit ho zvyknout si na dotyky a manipulaci, aby panicky neutíkal, nekousal a nepočůrával se při dotyku. Každého jsme učili chodit na vodítku, což někdy trvalo i několik týdnů, než se přestal bát projít dveřmi, apod. S každým pejskem jsme pracovali zvlášť i v socializační smečce. Každého jsme museli vyfotit a řádně inzerovat, když se ozval zájemce, bylo třeba pejskovi připravit smlouvu a očkovací průkaz, domluvit návštěvu, věnovat se zájemcům a vysvětlit jim vše, jak s pejskem zacházet. Vždy jsme doporučovali každému pejsky podle povahy, aby dělali rodině radost a nemuseli se vracet, s majiteli jsme si i několikrát týdně telefonovali při počátečních problémech, někteří pejskové se bohužel vrátili a tak se proces opakoval dvakrát. Bylo to opravdu mnoho a mnoho práce, ale stálo to za to! Dostali jsme téměř dvě stovky psů domů, od většiny pejsků máme fotky, voláme si, píšeme si s majiteli. Jen málo z nich se nám zatím neozvalo, což průběžně budeme kontrolovat, zda jsou pejskové v pořádku a na adresách, kde mají být.

Ostatní pejsci:

68 – do tohoto čísla počítáme i pejsky, které jsme předali jiným organizacím, poskytli jsme jim první pomoc a předali jsme je k dalšímu umístění nebo na dožití, nezapočítáváme je do námi umístěných pejsků. Jednalo se například od dvě fenky se štěňátky, o fenku s rakovinou na dožití, nebo o starého pejska na dožití.

Ne všechny případy zveřejňujeme na internetu, neboť se často jedná o zvířata zachráněná od problémových a zlých lidí a nechceme, aby vůbec věděli, kam byli pejskové odvezeni a nemohli tak obtěžovat, jako se to stalo nám se zveřejněnou kauzou pejsků od romů, které nám předali dobrovolně, však ve zbídačeném stavu a když jiní členové domácnosti viděli, jak jsou pejskové již v pořádku, mysleli si, že je získají zpátky a dají je zase do stejně špatných podmínek, odkud jsme je odvezli. Pomohlo až předložení veterinárních faktur k úhradě, aby si tyto osoby rozmyslely další obtěžování. Z toho důvodu nebudeme některé případy vůbec zveřejňovat, protože nejde přednostně o medializaci, ale o dobro pejsků a okamžitou pomoc. V evidenci máme však tyto pejsky uvedené, tak se o nich zmiňujeme.

V tomto čísle jsou také započteni pejskové, kteří bohužel zemřeli, i štěňata od vysoko březích fen, které se nepovedlo zachránit, nebo staří a zubožení psi z kauz, jejichž hendikepy nebyly dále slučitelné se životem a jejich další přežívání by hraničilo s týráním. Naštěstí  ale takových pejsků bylo jen minimum. Někteří z Kunštátu, z Brodců (Zyko).

Dále sem patří pejskové, kteří ještě v azylu čekají na domov, po převýchově budou nabízení k adopci.

Téměř z každé kauzy nám ještě nějací pejskové zůstali, nenašli domovy.

Několik pejsků u nás v azylu zůstává na trvalo, někteří z důvodu velmi problémového chování, nebo jsou vhodní pro socializaci bázlivých psů a tak zůstávají u našich dobrovolníků.

V azylu nyní je cca 200 pejsků.

KOČIČKY:

Přijaté do depozita v Praze: 24

Umístěné do rodin: 14

Ostatní kočičky čekají na domov

25 kočiček bylo přijato do azylu u Poděbrad, ale zůstaly u nás po ošetření volně na chytání myší, neboť je to zde velmi potřeba. Díky velkému počtu přijatých pejsků jsme museli odmítat případy kočiček, ale v následujícím roce věříme, že pomůžeme mnohem více kočičkám než v roce 2013 po vybudování voliér a lepších prostor, neboť stávající jsou již plné, některé kočičky nemohou chodit ven z důvodu hendikepů, nebo neléčitelných chorob, díky kterým zde musí zůstat trvale.

Toto všechno jsou skvělé výsledky, za kterými stojí neustálá každodenní práce našeho týmu, bez přestání, bez odpočinku, bez dovolené, přesto stále s úsměvem a oddaností našemu poslání, které plníme celý náš život.

Nedokázali jsme zachránit všechna zvířata světa a pomoci každému zvířeti od utrpení, ale 266 pejskům jsme životy dokázali změnit a jejich utrpení zastavit. 266 spokojených dušiček, kterým se změnil život v jediný den – kdy se dostali do našich rukou. I když někteří z nich zemřeli, jak jsme uvedli, jsme vděční za tu možnost, že mohli odejít milovaní, opečovávaní a alespoň na konci života zažili lásku, pohodu a hlavně plné bříško. Neboť se staráme o všechny, ať už nemocné, staré, trpící, neotáčíme se zády k nikomu, kdo to potřebuje. Zbytečně neprodlužujeme utrpení zvířatům, která zachránit nejdou a naopak věnujeme veškerou péči těm, kteří mají šanci ještě krásně žít.

Věříme, že taková práce má smysl.

AKTIVITY v roce 2013:

V roce 2013 se naše sdružení účastnilo různých akcí, pejsky jsme vzali na několik větších výletů, věnovali jsme se rekonstrukci, spolupráci s dalšími organizacemi a pracovali jsme pilně každý den.

Účastnili jsme se veletrhu For Pets, kde našlo domov několik pejsků a kde jsme měli i charitativní stánek, letáčky a sešli jsme se s mnoha úžasnými lidmi, které vidíme někdy jen jednou za rok 🙂

Dále jsme se účastnili obrovské umisťovací akce zvířat Sen zvířat ve Vinoři, kde jsme našli domov několika pejskům, kteří na něj dlouho čekali. Obdrželi jsme krmivo a potřeby pro pejsky ze sbírky a vždy si tuto akci užijeme, využijeme ke schůzi všech dobrovolníků a přátel.

Zůčastnili jsme se se stánkem akce Milion Marihuana March, dále Vyšehradského voříška, Pes Festu, koncertu Rockových legend v podkrkonoší, Woodstocku, Vánočních trhů a dalších voříškiád. Všechny akce jsou supr a snažíme se na ty stejné chodit každý rok.

Další aktivity se týkaly přímo našeho azylu u Poděbrad. Již tři roky funguje náš soukromý azyl – depozit – zájmový chov v Úmyslovicích na samotě. Neprovozujeme klasický útulek, ale vzhledem k tomu, že nepřijímáme nalezené psy, ale psy přímo z kauz od majitelů, nejsme útulkem pro dočasné útočiště ztracených zvířat.

Na náš azyl se nevztahují normy pro vybudování dočasného útulku, ale přes to musíme samozřejmě dodržovat určitá pravidla, například vést evidenci zvířat, mít provozní řád, vztahuje se na nás zákon na ochranu zvířat proti týrání, zvířata musí mít dostatečný životní prostor, dostatek krmiva, musí být vakcinovaná, zdravá, musíme dodržovat karanténu a udržovat pořádek. Na základě několika anonymních stážností podaných zřejmě ze msty nebo závisti na oddělení krajské veterinární správy středočeského kraje do Poděbrad, proběhlo v našem azylu několik kontrol, které započaly v dubnu 2013. Nejprve kontrola z KVS Poděbrady, dále kontrola z inspektorátu pro středočeský kraj z Benešova a nakonec vrchní veterinární správa z Prahy oddělení ochrany zvířat a welfare. Někdo si dal docela práci proti nám neustále posílat dopisy. Však všechny neohlášené kontroly výše uvedené dopadly naprosto v pořádku, ukázku dokumentace ke kontrole najdete na našich stránkách. V létě následovala další kontrola opět na anonymní udání a ještě několik návštěv inspektorů již bez zápisu. Vždy vše v pořádku. Neboť péče o naše zvířata je prioritou často na úkor našeho osobního pohodlí a i když máme na statku značně nevýhodné podmínky pro pobyt lidí, pro zvířata je to naprosto luxusní prostor, který i nadále zvelebujeme.

Pokud by se mělo hovořit o týrání, tak jedině našich dvounohých obyvatel statku, kteří neměli v zimě možnost vždy žít ve vytopené místnosti, ještě stále nemáme koupelnu a zdroj teplé vody, nefunguje nám všude elektřina, takže se tyto záležitosti řešily náhradními svítilnami, svíčkami, ohřev vody v pračkách a konvicích apod. Pohyb po třech hektarech celý den dá i docela námahu celému tělu, stejně jako noční vstávání z důvodu štěkotu, tahání těžkých kýblů, pytlů, manipulace se psy, rekonstrukce. Jenže pro ta zvířata dokážeme zatnout zuby a toto všechno podstoupit a s láskou.

PODĚKOVÁNÍ:

V tomto roce jsme spolupracovali s několika dalšími organizacemi a chceme jim veřejně poděkovat za jejich práci, pomoc a vstřícné jednání. Těmto lidem patří veliký obdiv, poklona a neustále vyzýváme k pomoci jejich sdružení, neboť i oni pečují dobrovolně o týraná zvířata a zasvěcují jim celý svůj život. Například děkujeme paní Urbanové sdružení Chlupáči v nouzi, Paní Škarkové, Huclové sdružení Záchranné Pacičky, celému Moravskoslezskému spolku na ochranu zvířat, paní Kubištové z útulku Dášenka, paní Javůrkové z o.s. Podbrdsko, Kacálkovým ze Srdcem pro kočky, paní Plaché z o.s. Zachra’n kočku, sdružení Zvířecí Pohoda, sdružení Světluška Svitavy, depozitum Beruška, a záchranné stanici Choťánky paní Kupecké.

Děkujeme našim oběma výborným veterinářům, pro pejska MVDr. Černík v Poděbradech a v Praze pro kočičky MVDr. Kubát. Vzorně pečují o naše svěřence a jejich zdraví.

Děkujeme za srdce také všem lidem, kteří si od nás vzali pejska, dále těm, kteří k nám přijeli s krmením a jinými dárky, díky televizním reportážím jich v zimě přijelo stráášně moc! Děkujeme všem lidem, kteří přijeli pomoci v azylu, strašně moc je to potřeba, nás je na to všechno málo! Děkujeme všem za sdílení, propagaci a další pomoc na akcích. Vážíme si všech, kteří přispěli jakýmkoli způsobem.

Věříme, že následující rok bude ještě lepší.

Doufáme, že nebude k řešení tolik velkých kauz jako v roce 2013 a stihneme tak více oprav v azylu do zimy.

A co máme v plánu v roce 2014 a na co se těšit?

Zúčastníme se téměř stejných akcí jako v roce 2013

Více jsme se začli věnovat poskytování převýchovy a socializací pejsů pro veřejnost díky novým dobrovolníkům a uvolnění času našeho odborného týmu a chceme poznávat nové lidi po celý rok, trávit společné dobrovolnické dny a naučit další lidi se zájmem o psy, jak s nimi zacházet a pracovat, aby mohli oni zase pomoci lidem a pejskům ve svém okolí, šířit osvětu a podpořit práci ochránců zvířat cennými znalostmi a třeba také pečovat o opuštěná zvířata, neboť jenom naše ruce nestačí.

V azylu bychom chtěli stihnout vybudovat tři voliéry pro kočky, které nemohou chodit volně, dále novou kočičí i psí karanténu, oplotit další kusy pozemků v areálu, opravit elektřinu, zhotovit koupelnu, postavit další dva výběhy pro psy a zrušit staré kotce.

Každý kdo se k nám bude chtít přidat, je vítán!